30 januari 2012

Hejsan allihopa!!!

Torrt här på bloggfronten.... Min dator har tagit lite paus, men snart är den pigg igen hoppas jag. Provar att blogga från mobilen, så vi får se hur det ser ut.;-)

Kramar//Lina

27 januari 2012

Dagens mellanmål

Efter myspys och film med en krasslig liten tjej idag så passade jag på att äta gott mellanmål och blogga i lugn och ro när lillan sover ;-).


Lättfil naturell med skivad banan, frysta hallon, havreringar, solroskärnor och psylliumfrön.






Gott och avsluta mellanmålet med kaffe och 2 bitar 86% choklad.


26 januari 2012

Min favvo kvällsmat ;-)

*Fiberberikad havregrynsgröt med blåbär, linfrö, solrosfrön,psylliumfrön och mjölk
*Ryvitaknäcke med philadelphiaost, rostbiff och gurka.
*Underbara rooibos kanel te.
*Topphälsa såklart! ;-)

Gó kväll på er!!!
Kram// Lina

25 januari 2012

*Tacogratäng*

Kvällens middag blev tacogatäng. Stekte upp ca 500g nötfärs och tillsatte 1 påse tacokrydda med 2 dl vatten. Hällde i en burk majs. Sedan la jag allt i en ugnsäker form och fortsatte med tacosås HOT så jag bredde ut över hela tacofärsen. Hackad lök, hackad paprika, hackade tomater som jag blandade och strödde ut. En burk lätt creme fraiche bredde jag sedan över det och sist riven ost!

In i ugnen på ca 200 grader i ca 30 minuter.

Jag åt detta med en god sallad. Servera gärna med nachochips och någon god salsa.

Mumms!!!


Följ min blogg via mail...

..genom att skriva in din mailadress i rutan nedanför där det står "Följ Min Blogg Via Mail" och trycka på SUBMIT som du ser i vänsterkanten så får du mina senast inlägg direkt i din inbox! Smart va! ;-)

Vi "ses"!

Kramar/ Lina

Tråkiga Blogg Lina....

......ber om ursäkt att bloggandet varit lite torrt den senaste veckan... det är mycket nu.
Men jag ska skärpa till mig!

Haft så fullt upp i veckodagarna att det bara blivit "lite-rester-koka ihop-snabbt-mat".

Hoppas allt är bra med er som läser bloggen och att ni hinner med och få ihop massa mummigt i köket! ;-)

Ha en fortsatt fin dag,
Kramar/ Lina

Ps. Ni vet väl att ni kan söka i bloggen längst ner på sidan ds.

18 januari 2012

*Keso & Kokosomelett*

Kvällens måltid blev en super smaskig ugnsomelett med "stänk" av kokos... super lätt att göra och kan ätas varm som kall med bär, frukt och grädde..

Keso & Kokosomelett 2 pers:
*500 g keso
*5 ägg
*4 msk kokosflingor

Sätt ugnen på ca 225 grader.
Mixa alla ingredienser och häll i liten ugnfast form.
Grädda i ca 25-30 min. Omeletten skall få en fin färg, då är den klar.

Jag åt omeletten med mosade jordgubbar och lite vispgrädde.

Lycka till i köket! ;-)

15 januari 2012

Söndagkväll och........

.....imorgon vankas det jobb och helgen bara flyger förbi.
Tyvärr så har jag inte fått upp några smarriga recept med mycket gottis är, men det ska ändras på det framöver.
Två veckor har gått och jag har INTE ätit något socker *klapp på axel* tycker jag att jag är värd. :-)
Så därför blir det recept nu som är utan socker.

Idag åt sambon upp sista skorporna och jag ska klura ut ett bra recept och baka nya, det som är så bra med skorpor är att dom håller relativt länge i försluten burk och att man kan "slänga" i vad man är sugen på!

Eftersom jag hoppade "gottis" igår lördag då jag blev proppmätt på kebabsallad så tog jag mitt mummsiga gottis ikväll framför datorn och pyssel med bloggen. ;-)
Det blev vispgrädde med jorgubbar och mina älskade frön och nötter (pumpafrön, valnötter & cashewnötter).


13 januari 2012

Fredagskvällens godis blev uppvispad kesella med mandarinklyftor, nötter, pumpafrön och lite flytande honung som jag ringlade över.....

men.....lite popcorn fick det med bli!


Om 18 dagar.......

Min absoluta favoritglass!!!! Yammiieee!!!

12 januari 2012

Dinkel & Blåbärspannkaka alá Lina!

Idag torsdag när jag stod och skulle veva ihop en pannkakssmet till min lilla familj, slog tanken att hmmmm en nyttig variant till mig hade ju suttit fint. :-)
Så jag gjorde ett expriment till ett nyttigare alternativ som blev GI!

Dinkel & Blåbärspannkaka:

*2,5 dl dinkelmjöl fullkorn.
*½ dl fiberberikade havregryn.
*1 nypa salt.
*6 dl lättmjölk.
*4 ägg.
*1½ dl blåbär.

Blanda dinkelmjöl, havregryn, salt i en bunka, vispa ner äggen och mjölken tills smeten är klumpfri och sedan vispa ner blåbären.
Grädda med riktigt smör som vilken pannkaka som helst! ;-)
Serverar med riktig grädde, sylt behövs inte då bären gör en redan så god smak.


11 januari 2012

Gottis tarmen skriker!!

Eftersom jag har sockerförbud fick jag klura ut något gott att mummsa med i soffan, så det blev kaffe-latte. Mumma..
Jag värmde mjölk på spisen som jag visapade galet mycket :-) och vispade i ca 1 tsk ekologisk honung. Sedan hällde jag honungsmjölken i stor mugg och sedan en skvätt starkt kaffe!

Morgondagens matlåda! :-)

Matlådan imorgon blev en lax i ugnen med spenat, gott, nyttigt och super gott!!!
Spenat i botten, sedan laxfilé, citronpeppar, svartpeppar, chili, salt på laxen. 2 pressande vitlöksklyftor och på det 2 klickar creme fraiche.
In i ugnen i ca 25 min 200-225 grader.
Denna goda lax kommer jag äta tillsammans med stor färgglad sallad och keso!

9 januari 2012

Thé med varm mjölk!

Nu har mitt fvoritprogram börjat för säsongen och det är Sveriges Mästerkock. Som gott i tvsoffan blev det gott thé som jag hade i varm mjölk istället för vatten. Riktigt gott!!! Smaken idag Rött the med vilda bär & hallon.
Lösthé i fina burkar är ett måste. :-)

8 januari 2012

Avslutar söndagkvällen med gott thé!

Nu är det söndag och imorgon börjar vardagen på allvar igen, kommer då inte hinna blogga lika mycket som jag gjort, hoppas ni har överseénde med det. ;-)
      Nu sitter jag med en stor kopp underbart gott thé med smak utav Äpple-Russin-Kanel.

"Svängbullar"

Brödet var slut här hemma så jag svängde ihop lite grovbullar med mycket fibrer. :-) Receptet hittade jag på medans degen skulle bli till och jag hoppas måtten stämmer någolunda så ta det som ca. Låt oss kalla detta brödet "Svängbullar". :-)

Ca 20 bullar:

*75 g jäst.
*9 dl fingervarmt vatten.
*2 msk flytande honung.
*1 krm salt.
*2 dl vetekli.
*6 dl dinkelmjöl.
*6 dl vetemjöl.
*1½ dl linfrö.
*½ dl rapsolja.

Smula jästen i bunke och häll i salt och det fingervarma (37 grader) vattnet och rör så jästen smälter.
Häll sedan i rapsoljan, linfröt och honung och rör om.
Börja sedan med vetekli, dinkel och sist vetemjölet.
Blanda degen och den skall inte bli "torr och fin" utan den ska fort vara lite kletig. Kletig deg= saftigare bullar.
Låt degen jäsa under handduk i ca 1 timme.
Vispa ägg blandat med lite mjölk och pensla på bullarna innan gräddning och grädda på ca 225 grader i ca 6-10 min beroende på ugn.

Lycka till/Lina



Dessert alá Tropical!

Gårdagens enkla och jättegoda dessert med syrlighet, naturlig sötma och HELT utan tillsatt socker gjorde soffmyset extra gott! :-)

Vispgrädde med ananasbitar på det ströade jag på valnötter, cashewnötter och pumpafrön. Dessa var osaltade.



7 januari 2012

*Het linssoppa*

Efter att varit ute i skogen idag på förmiddagen med hästen var det gott med en riktigt varm soppa för en frusen kropp. Denna soppa går supersnabbt att tillaga och den blir så god. Så det blev en linssoppa med lite spice som chili. Mummsigt värre! :-)

Linssoppa 2 pers:

*1 dl röda linser.
*3 dl vatten.
*1 burk krossade tomater.
*1 gul lök.
*Salt.
*Grovmalen peppar.
*Chilikrydda.
*Creme fraiche.

Koka upp linserna, vattnet, krossade tomater med salt, peppar, chilikrydda under lock i ca 5 min.
Häll sedan i den finhackade löken och krydda mer vid behöv och smak. Koka ytterliggare i ca 5 min.  Dtäng sedan av plattan och låt soppan stå en liten stund. Servera med en klick creme fraiche och lite knäckemackor till.

Lycka till i köket! :-)


5 januari 2012

Vilka är ni?

Kommentera gärna min blogg och en lite hälsning gör även mig glad, så lämna ett lite tryck efter er vettja! :-)

Kramar// Lina

Vitlök/chili kyckling i lergryta!

Dagen lunch betod utav hel kyckling i lergryta, jag älskar att laga mat i min lergryta som man har i ugnen, det sköter sig själv och det blir så saftigt.

Kyckling i lergryta:

*Helkyckling
*Grovmalen peppar
*Salt
*1 hel röd chilipeppar
*5 vitlöksklyftor
*Halv kruka färsk timjan
*Olivolja
*1 gul lök

Salat och peppra på kycklingen först.  Sedan jag hackade löken, chilin, vitlöken och timjan och fyllde kycklingen med det mesta och lade sedan på resten utav uav detta på kycklingen. Häll sedan på lite olivolja på kycklingen. Och sen in i ugnen med lergrytan. OBS!! lergrytan skall ställas in i kall ugn och lergrytan ska först ligga i vatten om den är ny, min är så mycket använd så jag ställer bara in den i kall ugn. Annras går dom sönder och spricker.
Till denna goda kyckling hade jag min dagliga sallad med tomat, parika, isbergssallad, gurka, mozzarella och keso. Men inte att glömma så hade jag även Erik Lallerstedt Äpple & Currysås som är en favorit till kyckling och fisk. Det är som är så bra med Erik Lallerstedt är att hans flesta såser inte innehåller socker!!!



4 januari 2012

Biff alá Hedis!

Dagen lunch blev nötfärsbiffar med rödbetor och rosépeppar. Till det blev det god grönsallad med mozzarellaost bitar och keso.
Då jag bara "slängde" ihop detta så har jag inga exakta mått på hur mycket, men vad jag hade i biffarna är:
* Nötfärs
*Ägg
*Salt
*Grovmalen peppar
*Hackade rödbetor
*Rosépeppar

Stekta dessa i riktigt smör.

Hälsans år 2012!!!

Detta året kommer jag och min kära vän Lina göra tjejklassikern. Det innebär att äta bra kost, minska vita kolhydrater och minska sockret gör att man orkar desto mer. Så det kommer innebära att alla recept inte är sockersöta! ;-)
Så jag kommer även att lägga upp bilder på nyttigare alternativ som är mummsiga, för nyttigt är faktiskt gott!!

Brownie med kolatäcke!!!

Choklad och kola är ju så mummsigt!!!
Första gången jag smakade denna kombination på kaka var på Duvanders för några år sedan....
...har inte tänkt så mycket på den förrens för någon vecka sedan.
Så jag testade det!
Gjorde den goda kladdkakan och tog ett annat recept på julkola, julkolasmeten hällde jag på kakan....mummmmmms!!!!
Receptet kommer här nedan....
Kladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
4-5 msk kakao
1½ dl vetemjöl
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

Kokos och smör till formen.

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker pösigt och vitt.
Häll ner salt, kakao, vanilsocker och vetemjöl, vispa det väl.
Häll ner smälta smöret.
Smörj en springform med smör och häll på kokos.
Häll ner smeten och grädda i 16 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna.
Kolatäcket:
2 dl vispgrädde
100 g smör
3½ dl strösocker
1 dl sirap
3 msk honung
2 tsk vaniljsocker

Mät upp allt i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
Låt smeten koka upp och sänk sedan värmen och koka på rätt svag värme så det syns små bubblor.
Rör om då och då underkokningen i ca 1 timme eller när det går att göra kulprovet.

Häll över kakan och in med den i kylen. Låten stela i några timmar.
Servera med vispgrädde, glass eller varma bär. Skär upp lagom bitar medan kakan är kall, frys ner det som blir över och ta upp när suget faller på! ;-)

 

Fiberberikade thekakor!!!

Detta recepet har jag tagit ur Leilas bok men tagit bort sockret i degen, för jag tycker det är sååååå onödigt med socker i bröd.
Dessa thekakor ska frysas och tas upp när man ska äta, då dom lätt blir torra. Jag brukar göra dubbelsats.
Vår dotter mummsar glatt på dessa! :-)
Fiberberikade thekakor:
5 dl mjöl
4 dl fiberberikade havregryn
½ msk salt
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl special

Värm mjölken till ca 50 grader och häll på havregrynen och saltet.Låt blandningen stå och svälla i ca 20 minuter.
Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
Smula ner jästen och blanda väl.
Blanda ner vetemjöl lite i taget till det blir en lös deg.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen på ett mjölat bakbord och del den i 10 bitar och forma dom till runda thekakor, ca 1 cm tjocka.
Nagga dom med gaffel och jäs ytterligare under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda i mitten i ca 10 minuter.







Nyttigt mellanmål eller lunch!

Falsk sushi, lax rullar...kalla det vad ni vill, men gott är det! :-)
Perfekt att äta till sallad till luch eller några bitar till mellanmål.
Falsk sushi:
400 g kallrökr lax eller gravad lax.
Mjukost med så låg fetthalt som möjligt.
Skalad och skivad gurka (hyvla skivor med osthyvel).
(wasabi eller pepparrot)

Lägg ut laxen och bred på mjukosten, lägg på gurkan och ev wasabi l pepparrot och rulla ihop.
Linda in rullen i plastfolie' och lägg i frysen, minst några timmar.
ta sedan ut och skiva upp när den fortfarande är fryst.
Låt tina upp och servera med god sallad!

Mjukosten på...

..och gurkan...
..ihoprullad och in i frysen..

Mummmmms!!!!!









Goda julklappar!!


I jul gjorde jag egna julklappar till våra underbara föräldrar. Det blev så uppskattat, jätteroligt!!!


Egen GI-müssli, Hjortrongrottor, 3 olika sorters skorpor!



Grundreceptet skorpor:
100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker el 1 dl rörsocker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

+

Saffran/mandel: 1 g saffran, 1½ dl hackad sötmandel
Baileys/kokos: 1 dl Baileys, 1 dl kokos. Tillsätt mer mjöl, 1-2 dl...
Choklad/hasselnöt: 100 g 70% choklad, ca 1 dl hackade hasselnötter.

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret (tillsätt saffran om du väljer den sorten).
Rör ner äggen i smörblandningen.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i bunken.
Häll ner dom tillbehören du väljer smaksätta skorporna med.
Forma degen till 3 längder och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk tempraturen till 125 grader.
Skär längderna i ca 1 cm tjocka och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
(Bilder på hur jag går tillväga finns som tidigare inlägg i bloggen)


Recept hjortrongrottor:
5½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ dl florsocker
300 g kallt smör
½-1 msk vatten
1½ dl hjortronsylt

Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
Häll i vattnet och arbeta ihop det till en deg. Knåda inte för mycket, den ska precis gå ihop.
Lägg degen i en platspåse och låt den vila 1 timme i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla degen till små bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck en grop med finger i varje boll och klicka i generöst med sylt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter till dom fått ljus färg.


Receptet på müsslin finns i tidigare inlägg i bloggen.

Linas hurtigbullar!

I höstas när jag skulle baka lite goda mellanmålsbullar till mig och mina goa vänner som kom på eftermiddagsfika så passade jag på att hitta på ett nytt recept.
Brödet blev kalasgott, ett riktigt nyttiga bullar !!


Linas hurtigbullar:
( 10 st bullar)

35 g färskjäst (3/4 paket)
3 dl fingervarmt vatten (37 grader)
0,5 dl rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl linförn
2 dl vetekli
2,5 dl havregryn (gärna fiberberikade)
6 dl rågsikt

Häll upp havregryen i en kopp och häll på vatten över grynen så det täcks. Låt dom vila lite, havregrynen kommer svälla.
Smula jästen i en bunke. Häll på det fingervarma vattnet och rör om tills jästen "smält". Häll ner rapsolja, salt, honung och rör om.
Häll i linfrön, dom svälda havregrynen, vetekli och rör om.
Tillsätt sedan rågsikten.
Överarbeta INTE degen. Som jag sagt tidigare, degen ska vara kladdig, inte fin och smidig!!!!
Pudra på lite rågsikt över degen som ett tunnt täcket, lägg på bakduk och låt jäsa i 40 min.
Sätt på ugnen på 200 grader.
När degen är färdigjäst, lägg degen på bakbordet och knåda den INTE!!!!!!
Skär 10 "kluttar" och forma hastigt till "runda" bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt.
(pensla med ägg om man vill...jag gjorde det inte på denna bullsats)
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 8-12 min beroende på vilken ugn du har.
Kör mitt klar knep. Ta en stekspade o kolla undersidan på en av bullarna, är dom bruna och fina på undersidan, brukar dom vara klar. Då vet du hur lång tid det tar i just din ugn, alla ugnar gräddar olika.











*Vit dröm...vit kladdkaka*

Vit kladdkaka är så drömmande gott! Seg och fyllig i smaken! Den är toppen att ha som botten i moussetårtan istället för den vanliga kladdkakan. Våga testa det!
Vit kladdkaka:
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
100 g smält smör
100 g smält vit choklad
kokos eller ströbröd

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ihop ägg och strösocker. Vispa ner vaniljsocker och vetemjöl. Smält smöret och smält den vita chokladen. Häll ner smöret och chokladen och rör ihop smeten med en slickepott så den blir jämn och fin!
Häll smeten i en smörad och bröad bakform, springform (jag användr mig av kokosflingor, tycker det är godare). Grädda den i ca 30 min i 150 grader.
När kakan är klar ställ den i kylen över natten innan den smakas...då blir den segare och gooooodare!!
Lycka till!!!

 

Underbara o vackra cupcakes!!!

I love cupcakes!!!!!
Ljuvliga mäktiga skapelser som bara smälter i munnen!!!
När jag bakar muffins använder jag utav recept på amerikanska muffins, dvs smeten blir fastare och inte så rinnig som annan muffinssmet! Så bli inte förvånade, det ska vara så...på så vis kan du lägga i allt möjligt UTAN att det sjunker till botten!
Cupcakes med choklad frosting:
6½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g osaltat rumstepererat smör
3 dl strösocker/rörsocker
2 ägg
2 dl mjölk
150 g marabou mjälkchoklad i stora hackade bitar
Frosting:
60 g rumstepererat smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g philadelphiaost

Strössel och blommor till garnering. Tips! ÖoB har mycket olika strösselsorter i olika former och färger, bra pris och är svensktillverkat.

Sätt på ugnen på 18 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver i stor bunke. Ta en annan bunke och blanda det rumsvarma smöret med sockret så det blir mjukt och pösigt, vispa i äggen och häll sedan i mjölken. Häll i dom torra ingredienserna och blanda smeten väl. Häll i chokladbitarna och blanda med slickepott.
Fördela smeten i stora muffinsformar och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda sedan muffinsen i ca 25-30 minuter.

Medan muffinsen gräddas i ugnen så gör frostingen.
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt.

När muffinsen är klara, låt svalna. Spritsa eller bred på frostingen på muffinsen och garnera med strössel.

Tips! Cupcakes går jättebra att frysa in och ta fram om man får oväntat besök.


Linas egna GI-müssli!!!!

Denna müssli är världens godaste!!! Jag är verkligen beroende utav den...mummms!!!
Nyttiga källor i nötterna, hälsosam kanel, forskare rekomenderar 1 msk/dag för hälsan. Sen har vi goda frön och kokos. Allt detta blandas med en god "marinad" gjord av rapsolja, vatten och honung som är den enda sockerkällan. Så sätt igång och tillverka och njut av en nyttig frukost med fil eller yoghurt eller istället för en godispåse framför ditt bästa tv program!

Linas egna GI müssli:
2 dl solroskärnor
2 linfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl hasselnötter
2 dl sötmandel naturell
1½-2 dl riven kokos
Kanel efter smak
Marinaden:
3 msk honung (gärna flytande)
1 dl rapsolja
1 dl vatten

Sätt på ugnen på 150 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg i alla frön i stor bunke, hacka sönder hasselnötter och mandlarna och lägg i. Häll i kokosen och kanelen. Blanda!! Jag brukar ha rätt mycket kanel, men det är en smaksak.
Blanda vatten, rapsolja och honung och vispa runt tills allt har blandast och honungen smält.
Häll på marinaden över de torra müssliblandningen och rör om så allt får marinad på sig. Häll allt på plåten med bakplåtspapperet och rosta det i mitten av ugnen i ca 30 min. Ta ut och vänd müsslin ibland.
Låt müsslin svalna på plåten och häll sedan upp den i fina burkar. Ät och njut tillsammans med fil eller yoghurt!


Nötterna hackade och blandade med frön, kokos och kanel!
Marinaden har blandats!

Blandat med marinaden!

På plåten och fort in i ugnen!!!

Färdigt!!!!!

Kaloribomben *Kompiskakan*

Detta är verkligen ingen bantningskaka! Tjockt kokostäcke med kladdig chokladbotten :-) Men vad gör det när man är sugen på en god och lyxig fika?!
Kokoskakan/kompiskakan:
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 1/4 dl kakao
3 dl vetemjöl
Glasyren:
150 g smör
400 g kokosflingor
3 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Kakan: Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl. Rör sedan i det smälta smöret. Häll sedan smeten på en bakplåtsklädd plåt i storlek 30x40. Grädda kakan i ca 15-20 minuter i 200 grader.
Glasyren: Smält smöret. Rör ner resten av ingredienserna och låt sjuda under omrörning några minuter.
När kakan är klar, bred glasyren över kakan och in i ugnen igen. Grädda ytterligare 15-20 minuter i 200 grader. Låt sedan kakan svalna i kylen och skär sedan stora bitar o njut!!!

Kladdig variant av kärleksmumms!!!

Jag bara ÄLSKAR choklad...mummmsss...ju kladdigare desto bättre...baka och njut!
Kladdig kärleksmumms:
4 ägg
4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
200 g smält ljus blockchoklad/mjölkchoklad
200 g smält smör
200 g hackad ljus blockchoklad/mjölkchoklad
Kokosflingor
Glasyr:
2 dl vispgrädde
200 g ljus blockchoklad/mjölkchoklad
Sätt på ugnen på 150 grader. Smält smöret och häll i chokladen och smält med smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt och tillsätt sedan mjöl och vaniljsockret. Tillsätt sedan det smälta smöret med chokladen och blanda till en jämn smet. Häll smeten på bakplåtsklädd plåt i storlek 30x40 cm. Ström på den hackade chokladen över smeten. Grädda i ca 25-30 minuter i 150 grader.
Koka upp grädden. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet.
När kakan är klar, låt den svalna något. Häll sedan på glasyren och strö över mycket kokos och sätt in plåten i kylen och låt stelna. Skär sedan i stora mummsbitar!

Körbärsrutor!

Dessa kakor kan man ta vilka bär man vill, men jag hade körsbär i frysen och använde mig av detta, det blev super gott!
Körbärsrutor:
200g smör
6 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
5 dl frysta eller färsla bär
Sätt på ugnen på 175 grader.Smält smöret och låt svalna, rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker i smöret. Blanda till en slät smet. Häll smeten i långpanna med bakplåtspapper. Strö över bären och grädda i 30-35 min i 175 grader. skär sedan i lagom stora rutor.

Björnbär/hallonmuffins med philadelphiaost och smuldeg!

Dessa underbara muffins bara smälter i munnen och har något speciellt! Är det bären? Är det osten? Eller kanske är det smuldegen som gör att det smakar paj.....
Muffinsen med DET!:
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Philadelphiaost
Björnbär
Hallon
Smuldegen:
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
75 g smör (kallt)
Sät ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner smöret med mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och tillsätt detta och blanda till en jämn smet. Fyll ½ muffinsformar och lägg i 2 björnbär och 2 hallon i varje. Klicka ner 1 tsk philadelphiaost i varje muffins. Gör smuldegen: Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösockret. Strö över smuldegen på varje muffins och grädda mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Jag använder mig utav muffinsplåtar, dom blir jämna och fina i storleken.

Världens enklaste och godaste moussetårta!!

Denna tårta är såååå himla god! Mycket enkel att baka. Jag gjorde den senast i fredags. Välj det bär du tycker är godast. Denna tårta är toppen att frysa ner. Varför inte göra 2 när du ändå håller på? Och dela upp i bitar och frys in, så har du god dessert redan klar om du får oväntade gäster! :-)
Brownietårta med hallonmousse:
Botten:
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
½ krm salt
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g smält smör

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker mkt poröst. Blanda resten av ingredienserna inkl smöret och vispa ihop till en härlig smet. Smöra foremen, formen måste vara en springform (form med löstagbar kant). Häll i smeten och grädda i ca 15-16 min. I min varmluftugn blir det perfekt på 16 min. När kakan är klar låt den svalna något innan du gör moussen.
Hallonmoussen:
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
250 g hallonpure' (mossade hallon)
1½ dl strösocker
2 dl kesella

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda hallonpure'n, strösockret och kesella. Lyft ur gelatinbladen utan och krama ur dom och smält tillsammans med lite hallonpure' i micron på låg effekt. Tillsätt alla ingredienserna och blanda försiktigt ihop blandningen till en slät smet.

Lossna nu kanten på formen med browniebottnen. Klä in kanten med plastfolie' och sätt tillbaka den igen. Folie'n gör det lättare att lossa tårtan sedan. Häll sedan i hallonpure'n och frys in tårtan i minst 3 timmar. Ta fram tårtan ca 3-4 timmar innan servering och ta bort kanten direkt. och sätt in i kylen och låt den tina upp där.
Moussetårtan redo för frysen! (se plastfolie'n)