Choklad och kola är ju så mummsigt!!!
Första gången jag smakade denna kombination på kaka var på Duvanders för några år sedan....
...har inte tänkt så mycket på den förrens för någon vecka sedan.
Så jag testade det!
Gjorde den goda kladdkakan och tog ett annat recept på julkola, julkolasmeten hällde jag på kakan....mummmmmms!!!!
Receptet kommer här nedan....
Kladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
4-5 msk kakao
1½ dl vetemjöl
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
Kokos och smör till formen.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker pösigt och vitt.
Häll ner salt, kakao, vanilsocker och vetemjöl, vispa det väl.
Häll ner smälta smöret.
Smörj en springform med smör och häll på kokos.
Häll ner smeten och grädda i 16 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna.
Kolatäcket:
2 dl vispgrädde
100 g smör
3½ dl strösocker
1 dl sirap
3 msk honung
2 tsk vaniljsocker
Mät upp allt i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
Låt smeten koka upp och sänk sedan värmen och koka på rätt svag värme så det syns små bubblor.
Rör om då och då underkokningen i ca 1 timme eller när det går att göra kulprovet.
Häll över kakan och in med den i kylen. Låten stela i några timmar.
Servera med vispgrädde, glass eller varma bär. Skär upp lagom bitar medan kakan är kall, frys ner det som blir över och ta upp när suget faller på! ;-)
Första gången jag smakade denna kombination på kaka var på Duvanders för några år sedan....
...har inte tänkt så mycket på den förrens för någon vecka sedan.
Så jag testade det!
Gjorde den goda kladdkakan och tog ett annat recept på julkola, julkolasmeten hällde jag på kakan....mummmmmms!!!!
Receptet kommer här nedan....
Kladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
4-5 msk kakao
1½ dl vetemjöl
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
Kokos och smör till formen.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker pösigt och vitt.
Häll ner salt, kakao, vanilsocker och vetemjöl, vispa det väl.
Häll ner smälta smöret.
Smörj en springform med smör och häll på kokos.
Häll ner smeten och grädda i 16 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna.
Kolatäcket:
2 dl vispgrädde
100 g smör
3½ dl strösocker
1 dl sirap
3 msk honung
2 tsk vaniljsocker
Mät upp allt i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
Låt smeten koka upp och sänk sedan värmen och koka på rätt svag värme så det syns små bubblor.
Rör om då och då underkokningen i ca 1 timme eller när det går att göra kulprovet.
Häll över kakan och in med den i kylen. Låten stela i några timmar.
Servera med vispgrädde, glass eller varma bär. Skär upp lagom bitar medan kakan är kall, frys ner det som blir över och ta upp när suget faller på! ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar