29 mars 2012

*Nybakta bullar & nybryggt kaffe*

Bakade även lite kardemummabullar igår. Överraskade min älskling med nybryggt kaffe och varma bullar...mummmmms!! :-)
Det blev mycket uppskattat!

Klicka på denna länk så kommer ni till receptet i min blogg:

Jag snurrade inte dom denna gång och så penslade jag enbart med uppvispat ägg med en skvätt mjölk och pärlsocker.
Tiden var lite knapp då jag väntade in Sveriges Mästerkock och underbara Sigrid vann!!! :-)

Ha en underbar dag allihopa!
Kram/Lina

Goda bollar!

Det blev baka igår onsdag. Stormade massa ute och då fick det bli lite pyssel i köket! :-)

Chokladbollar:

* 200g rumsvarmt smör
* 6 dl havregryn
* 3 dl strösocker
* 1 msk vaniljsocker
* 8 msk kakao
* 2 msk coca cola
* Pärlsocker att rulla bollarna i..

Blanda alla ingredenser och händerna till en god smet! ;-)
Inga smörklumpar får förekomma...
Forma till bollar i önskad storlek och rulla i pärlsocker.
KLART!!!!

Hungrig torsdagsmage ;-)

Dagens frukost blev hallon/rabarber yoghurt med keso, skivad banan, linfrön och Renée Voltaires Hallon Crunch.
Kokt ägg, kaffe och apelsin juice...
Bra start på dagen! :-)

Daim & vitchoklad mousse med hallon

Chokladmousse med bär är en dröm för gommen. Jag bjöd mina vänner på detta och dom tyckte det smakade sååååååå gott!!! ;-)
Till denna så gör man 2 mousser, en med vitchoklad och en med daim. Detta är beräknat till ca 7 personer.

Daim~mousse:

* 4 dl vispgrädde
* 4 äggulor
* 200 g Marabou Daim

Vit~chokladmousse:

* 4 dl vispgrädde
* 4 äggulor
* 200 g vit choklad

* Hallon
* Frukt eller bär dom dekoration

Detta gör du med båda mousserna, alltså på samma sätt. Vilken du börjar med spelar ingen roll:
Smält chokladen över vattenbad eller i micro.
Vispa grädden lagom hårt.
Dela äggen så du spar gulorna. Rör sedan ner gulorna i den smälta chokladen, rör snabbt ihop för chokladen stelnar annars för snabbt!!!
Vänd ner sedan chokladsmeten i grädden och vänd ordentilgt så det blandas till fin mousse.

När båda mousserna är klara, då varvar du den vita och daimmousse i ett glas. Mellna varje varvning lägger du några hallon.
Dekorera med frukt eller bär och låt stå i kylen i minst 2 timmar innan servering.




*Våffeldagens middag*

Såklart blev det smarriga våfflor på egne smet, jag gillar inte den köpta som man blandar med vatten eller mjölk.
Att göra egen våffelsmet är så enkelt!

Frasvåfflor ca 12 st:

* 200 g smör
* 6 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 1 nypa salt
* 8 dl mjölk

Smölt smret i kastrull på spisen. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver i bunke. Vispa ner hälften av mjölken. Häll sedan i det smälta smöret, vispa. Häll sedan i resten av mjölken och vispa till jämn och fin smet.
Grädda sedan i våffelgjärn.
Mummmmma!!!! ;-)



25 mars 2012

Underbara & vackra våffeldag!!!

Vilket väder, solen skiner från klarblå himmel och det är våffeldagen mmmmmmmmummms och min födelsedag!
Underbart!
Börjar denna vackra dag med riktigt god och färgglad frukost; fil med havreringar, banan, linfrön & jordgubbar.
Knäckebröd med smältost, kyckling & paprika.
Och såklart kaffe och ett glas apelsinjuice som smakar gott i gommen!!! ;-)


Ha en underbar dag!
Kram/Lina

*onsdag*

Nu är det ONSDAG och vad ska man gotta på ikväller då... ;-)
Hmmmm.....
Jobb, träning~dubbelpass på gymmet och sen Sveriges Mästerkock!!!

Ha en toppendag,
höres ikväll/ Lina


20 mars 2012

Lättlagad kvällsmat....

Sådär jätte hungrig var jag inte när jag kom hem från jobbet idag. Det blev hamburgare till lunch med kollegorna på bästa Sibylla-haket.
Så det fick bli jordgubbsyoghurt med keso, linfrön, havreringar & blåbär. Till det stekta ägg på knäckemackor. Riktigt gott!!! ;-)


Rulltårta med mandel & nutella..

Söndagens fika bakade jag igår lördag.
Det blev den smarriga rulltårtan med mandel & nutella.
Rulltårta går snabbt och slänga ihop och man kan smaksätta den i alla möjliga varianter.

Rulltårta med mandel & nutella:

* 3 ekologiska ägg
* 2 dl strösocker
* 2 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* ½ dl mjölk
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 burk Nutella
* 1 påse mandelspån

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg, vaniljsocker och socker vit och poröst. Blanda i bakpulver och mjöl och vispa så inga klumpar är kvar. Häll i mjölken. Vispa ihop till fin och jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper på plåten. häll på smeten och fördela smeten jämt över hela plåten. Häll på mandelspånen.
Grädda i ugnen i ca 5-6 minuter tills den fått gyllenbrun och fin färg. Gräddningen går FORT så håll koll!!!!
Tag sedan ut den och låt svalna något. Ta ett till bakplåtspapper som du lägger på bakbordet. Vänd kakan upp och ner på detta papper så mandelspånsidan ligger neråt.
Ta en fuktig trasa och stryk på papperet så lossnar kakan lättare från papperet.
Smeta sedan nutella över hela kakan i önskad mängd. rulla sedan ihop de till en rulltårta. Lägg den i plastfolié så den "tajtar" ihop sig bra.

< Jordgubbar i väntar på sommar >

Dagens fredagsfrukost blev färglad och god!
Havregrynsgröt med ägg och jordgubbar.

~ 1 dl havregryn
~ 1½ dl vatten
~ 3 äggulor
~ Liten nypa salt

Koka upp gröten med havregryn, vatten och salt.
När gröten nästan är klar, häll i gulorna.
Koka på låg värmen och rör om ordentligt.
Servera med jordgubbar, linfrön och mjölk.
Jag åt dubbelknäckemacka med philadelphiaost emellan och stor kopp kaffe till detta.





Tisdagens kvällsmat..

Jag testade något nytt!!!
Jag kokade min älskade havregrynsgröt och knäckte i ett ägg och kokade ihop det!!
Så gott och så mättande. :-)
Jag är som alla som känner mig, helt galen i gröt- havregrynsgröt.....bland det godaste som finns..hahahaha!!

Jag stekte upp kycklingfilé till dagsens lunch med chiliktydda, salt, peppar och pressad vittlök och då blev det en filé över och den delade jag på mitten coh lade på knäckemackan.
Riktigt mummsigt! ;-)

12 mars 2012

Måndagens matlåda...lax & rödbetor..

Färska rödbetor och laxfilé är en finfin kombination tycker jag.
Dagens matlåda blev:

Färsk rödbeta som jag skalat och skivat och lagt i ugnsform.
Saltade med flingsalt och hällde på en skvätt rapsolja.
La på laxfilé och kryddade med Renée Voltaires Eldigt Örtsalt som jag är helt galen i. :-)
2 vilöksklyftor som jag skivade och slängde i.
Några skivor citron på laxen och ½ pressad citron som jag hällde på allt och avslutade med torkad oregano.
In i ugnen i ca 35 minuter i 175 grader!!!
Serverar detta med grönsallad och keso.

Vilka är ni????? ;-)

Vilka är det som läser min blogg?
Man blir lite nyfiken..... ;-)
Snälla lämna en liten kommentar så hade jag bivit såååå glad! ;-)

Kramiz

Linas Dinkel~Blåbärsbullar

Denna veckans frukostbullar blir Linas Dinkel~Blåbärsbullar som jag bakade igår kväll inför kommande vecka.
Jag grunnar på recept från hästryggen och det gjorde jag även igår när jag och min häst var ute i skogen på en skön runda.
Så här kommer receptet!!!

Linas Dinkel~Blåbärsbullar ca 16 st:

* 1 pkt färsk jäst (50g)
* 6 dl fingervarmt vatten 37 grader
* ½ dl rapsolja
* 1 nypa flingsalt
* 1 mkt flytande honung
* ½ dl linfrö
* ½ dl psylliumfrön
* 2 dl blåbär
* 8 dl dinkelmjöl
* 4 dl rågsikt
* 1 ägg och liten skvätt mjölk till pensling.

* Sätt på ugnen på ca 225 grader
Smula jästen i bunke, häll på vattnet och rör om tills jästen smälter.
Häll i salt, rapsolja, honung och rör om.
Tillsätt linfrö, psylliumfrön och blåbär.
Rör om.
Tillsätt dinkelmjöl och sedan rågsikt under försiktig omröring.
Denna deg ska INTE sönderblandas dvs för länge utan med försiktighet.
Låt degen vara kletig, mer mjöl än detta som är angett behövs inte om du inte vill ha torra bullar dvs ;-) *blink*, och det vill ju inget! Haha!! :-)
Låt jäsa i ca 45 minuter under bakduk.
Dela i ca 16 delar och rulla slarvigt ihop och lägg på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper.
Låt dom jäsa ytterligare 25-30 min under bakduk.
Vispa ihop ägget med lite mjölk.
Pensla bullarna och grädda i mitten av ugnen i ca 225 grader i ca 8-12 ( alla ugnar är olika, håll koll).
Bullarna ska få en gyllenbrun färg, då är dom klara.



11 mars 2012

Söndagsfika i solen!

Idag bjöd sambon in grannen till eftermiddagskaffe och vi som inte hade något i frysen kastade ihop lite chokladbollar!
Barnsligt gott och finns det någon som som inte äter det?
Så mysigt att sitta ute i solen denna fina söndag med stor kopp kaffe och gott fikabröd till..mmmmm..

Chokladbollar:

* 200 g smör
* 6 dl havregryn
* 3 dl florsocker
* 2 tsk vaniljsocker
* 5 msk kakao
* 2 msk kokt kaffe

* Kokos eller pärlsocker att rulla i som garnering

Blanda alla ingredienser noggrant och rulla till bollar i valfri storlek och rulla i kokos eller pärlsocker.

Har ni också myst i solen idag med god fikakorg?
Ha en fortsatt bra söndag, kram/Lina



10 mars 2012

*Hallon~Blåbärs Muffins med Smörkräm*

Idag svängde jag ihop lite goda muffins som vi tog med oss till goda vänner till eftermiddags kaffet.
Det blev poppis och alla tyckte dom var goda och det var ju tur! ;-)

Hallon~Blåbärs Muffins (8 stora):

* 6½ dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 1 nypa flingsalt
* 200 g rumsvarmt smör
* 3 dl strösocker
* 2 ekologiska ägg
* 2 dl mjölk
* 1 tsk vaniljsocker
* 250 g blåbär och hallon

Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Rör det rumsvarma smöret med sockret och vaniljsockret så det blir vitt och pösigt. Vispa i äggen och sedan mjölken.
Häll ner mjölblandningen i äggblandningen och vispa ordentligt.
Häll ner bären och vispa ner bären.
DENNA SMETEN ÄR FAST SÅ BLI INTE FÖRVÅNDAD, DEN ÄR NÄSTAN LITE SOM EN DEG= DEN BLIR MYCKET SAFTIG!!!!
Fyll STORA muffinsformar nästan upp till kanten ca 3/4 fylld.
Grädde i ca 30 min i 175 grader.

Gör smörkrämen:

* 100 g rumsvarmt smör
* 1½ dl florsocker
* 1 äggula
* 1 tsk vaniljsocker
* 2 msk osötat hallonsylt
* ½ dl blåbär

Vispa ihop smöret, vaniljsockret och florsockret så det blir pösigt och vitt, häll ner äggulan och vispa till slät "smet".
Häll ner symten och vispa ihop.
Häll ner blåbären och vispa.


Nu när muffinsen är klar. Låt dom bli kalla. Ta en slickepott och smeta på smörkräm slarvigt på alla muffins och dekorera med marsipanros eller strössel.

Servera och njut!!!! ;-)




9 mars 2012

Tjejkväll med spa!

Efter jobbet igår åkte jag med mina tjejkollegor på spa för att koppla av.
Det var 4 olika bastu: Ljusterapi bastu, finsk bastu, vattenfalls bastu och arom bastu.
Sen 3 olika upplevelseduschar: Massage dusch, iskall dusch och en eucalyptus dusch.
Man kan även köpa till spa behandlingar om man vill. Det var även 4 träningsmaskiner som kan kunde köra ett svettigt pass innan, men träningskläder glömde vi! ;-)

Det var en mycket skön avslutning på en trött torsdag.


8 mars 2012

Dagens tjejiga fika!! ;-)

NU kan jag avslöja vad som stod på fikabordet på jobbet idag! :-)
Kladdkakemuffins med en touch av apelsin och söta rosa rosor jag själv gjort!


Linas Kladdekaksmuffins alá apelsin:

*2 ekologiska ägg
* 125 g smält smör
* 3 dl strösocker
* 1½ dl vetemjöl
* 5 msk kakao
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 liten nypa flingsalt
* 100 g Marabou Apelsinkrokant

* Nutella
*Marsipan, strössel för dekoration
* Aluminiumformar

Smält smöret på spisen i kastrull. Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
Häll sedan i vetemjöl, hälften av kakaon och vispa, häll i smälta smöret och resten utav kakaon.
Lägg i en ruta Marabou Apelsinkrokant i varje form. Fyll formarna nästan ända upp till kanten.
Grädda i 175 grader i ca 5-7 minuter (alla ugnar är olika, håll koll, när kakan fått en yta, ska den ut.
Låt svalna.
Kavla ut marispanen om du inte köpt färdigkavlad som jag gjort. Skär ca 10 cm lång icg ca 32 cm bred remsa och rulla den till en liten ros. Sätt i en liten ätbar silverpärla i mitten.
Smeta på Nutella på muffinsen (endast för att få dekoration att fästa).
Sätt rosen i mitten och strö strössel runt rosen.
KLART!!! ;-)




Vill hem o baka... ;-)

Har lovat mina goá kollegor gottis imorgon till fika och det är ju "Internationella Kvinnodagen" så det får firas med något mummsigt...hahahaha..
Så vi får se vad det blir för gott! *blink* ;-)



* Min älsklings favvobröd*


Min älskade sambo har tjatat hela förra veckan att han ville att jag skulle baka mitt egna påhittbröd som är nyttigt och mättande. :-)
Så i söndags satte jag igång med baket. Dinkel-havrebullar.
Nuär jag bakade dessa så måttade jag slarvigt och tyvärr har jag inte dom exakta måtten. Jag lovar att notera exakt nästa gång! ;-)

Dinkel- Havrebullar:

* Ca 75 g färsk jäst.
* 6 dl fingervarmt vatten 37 grader.
* Ca ½ dl rapsolja.
* * Ca 1 msk flytande honung.
* Ca 2 dl fiberberikade havregryn som lägges i vatten så det får "jäsa" en liten stund.
* 1 nypa salt.
* Hälften dinkelmjöl och hälften rågsiktsmjöl.
* 1 ägg och en skvätt mjölk för pensling.

Häll upp havregrynen i en liten skål/mugg och häll i vatten så det täcks och låt det stå och dra.
Smula jästen i en bunke, häll på det ljumna vattnet och salt och rör om så jästen blandas.
Häll i rapsolja, honung och havregrynen.
Blanda sedan i dinkelmjöl samt rågsiktsmjöl och blanda till en fast med KLADDIG deg.

Låt jäsa ca 50 min under dubbla bakdukar.
Baka ut slarvigt till ca 16-18 bullar.
Låt jäsa ca 20 min till under bakduk på plåten.
Pensla med uppvispat ägg blandat med en skvätt mjölk.
Grädda i ca 225 grader i ca 7-12 min, allt beroende på storlek på bullarna och hur effektiv er ugn är.

Lycka till!! ;-)

På halvan till vänster: Mandelsmör från Renée Voltaire och jordgubbsmarmelad från St. Dalfour.
På halvan till höger: Mandelsmör från Renée Voltaire och skivad banan.

6 mars 2012

Morgondagens solfrukost!!

Underbara väder och då passar en solfärgad frukost perfekt till solstrålarna utanför fönstret! :-)
Det blev äggröra på äggen som blev över igår från pannkakssmeten.


* 3 äggulor som jag vispade ner en skvätt mjölk o Renée Voltaire "Eldigt Örtsalt". Vispa samman när det kokar. På äggröran hade jag "Glada Kon" osten som jag skar i bitar och blandade samman med äggne när den var klar. Och självklart psylliumfrön och en liten näve med Renée Voltaire "Hallon Crunch". Så gott!!!!!
* 3 knäckemackor från Revita med philadelphiaost och kycklingpålägg.
* Stor kopp kaffe med mjölk och stort glas vatten med en pressad citron!!!
* Nu kan dagen starta! :-)


Ha en underbar dag, kram!!!! ;-)