Skorpor är något som känns trist...torrt och trist..men det finns skorpor som är som godis. När jag jobbade på en herrgård hemma i Dalarna så gjorde alltid kocken Jenny skorpor som jag bara älskade...kan fortfarande sukta efter dessa, men tog aldrig receptet. Jag har i detta recept hackat ner hasselnötter, vaniljstång apelsin. Smakar dock inte som just "dom" som Jenny bakade MEN dessa blev underbart goda, goda till en stor kopp grönt te med chokladsmak!
Recept:
100 g smör
2 ägg
1½ dl brunt rörsocker
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl hasselnötter
skal från en apelsin
saft från en halv apelsin
1 vaniljstång
2 ägg
1½ dl brunt rörsocker
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl hasselnötter
skal från en apelsin
saft från en halv apelsin
1 vaniljstång
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka nötterna och riv skalet på apelsinen. Smält smöret. Häll smälta smöret över till en bunke och rör ner äggen. Blanda dom torra ingredienserna rörsocker, vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, nötterna och delad och urskrapt vaniljsång (endast kärnorna i stången ska i).
Forma degen till 3 längder och lägg dom på plåt med bakplåtspapper. Grädda dom i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk tempraturen till 125 grader. Skär dom i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skivorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Hacka nötterna och riv skalet på apelsinen. Smält smöret. Häll smälta smöret över till en bunke och rör ner äggen. Blanda dom torra ingredienserna rörsocker, vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, nötterna och delad och urskrapt vaniljsång (endast kärnorna i stången ska i).
Forma degen till 3 längder och lägg dom på plåt med bakplåtspapper. Grädda dom i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk tempraturen till 125 grader. Skär dom i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skivorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar