6 oktober 2013

Kalas & Recept

Söndag igen!
Tjoooofffs tjoooofffs går veckorna..
Igår var det 4~års kalas för vårt lilla hjärtegryn...4 år!!! Vart tar åren vägen!??
Jag bjöd på köttfärspaj med pajskalet gjort på rågsigt. Blev kalas gott.
Sen tårta, uppfyllde tösens önskningar. Den skulle vara två båningar, ha rosa marsipan, godis, grädde och glitter...
Jag bakade egna bottnar som jag alltid gör.
Bottnar man köper är massa skit E~ämnen i...vilket är helt onödigt enligt mig. Jag gör alltid rultårtsbottnar, få ingredienser och endast 5 minuter i ugnen.
I tårtan hade jag egenkokt vaniljkräm och andra lagret hårtvispad grädde blandat med mammas hemmagjorda äppelmos.
Så gott det blev!
Innan jag la på den övre tårtan så stack jag ner sugrör och klippte av i den nedersta tårtan för att få stöd att den övre inte ska rasa igenom.
Lycka och trevligt kalas och tösen fick allt hon önskade sig...nästan, fyller år på onsdag först...
 
 
 
Rulltårtsbotten
( 1 plåt )

* 3 ekologiska ägg
* 2 dl strösocker
* 2 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* ½ dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker vit och poröst. Blanda i bakpulver och mjöl och vispa så inga klumpar är kvar. Häll i mjölken. Vispa ihop till fin och jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper på plåten. häll på smeten och fördela smeten jämt över hela plåten.
Grädda i ugnen i ca 5-6 minuter tills den fått gyllenbrun och fin färg. Gräddningen går FORT så håll koll!!!!

~
Vaniljkräm
( till en tårta )
                                            
                                                 * 0,75 dl strösocker
                                            * 0,5 dl vetemjöl
                                                    * 2 dl kokande mjölk
                                          * 1 vaniljstång
                                    * 2 äggulor
 
Vispa gulor och socker till sockret löser sig. Vispa ner mjölet. Koka under tiden upp mjölken med vaniljstången i ( delad) Häll till en början i den kokande mjölken droppvis därefter i en tunn strå¨le under kraftig vispning. Häll därefter blandningen i en kastrull och koka ca 2 min till krämen har tjocknat. Låt svalna och ta då bort vanilj stången.
 
~
 
Att ha en trotsig 4~åring här hemma, fast det var fullt upp med kalas och lek igår så var inte hon inte nöjd idag.
Jag var otroligt tacksam att få en timme med bara hunden som sällskap i skogen idag.
Lugnet, löven, solen och den höga luften.
Att köra 10 km terränglöpning en vecka efter Lidingöloppet och fetejobbiga GRIT~passet igår känns underbart. Att kroppen fungerar och gör sitt jobb.
Helt underbart!
Vi tog en mysrunda i skogen och ett tempo på 5:47 min/km. Känns obeskrivligt fantastiskt!
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer:

LinaTriathlet sa...

Vilken fin tårta, duktig du är!

Härligt med löpning och glad kropp! :)

Charlotta Sofia sa...

Men vilka underbara tårtor! Du är så duktig!