12 december 2012

~Kanelbullar Med Dinkel~

Jag älskar kakor och sånt. Men har börjat tycka att socker är mer och mer nödigt i vardagen...
Smör är en sak...tycker jag. Riktigt smör är så gott i lite av varje.
Provade en ny grej igår kväll. Kanelbullar med dinkelmjöl och stevia som sötning. Jösses va gott det blev till en kopp kaffe..
.."bara sådär en tisdag"..
 
 
 
Kanelbullar med Dinkel
 
* 1 pkt färsk jäst
* 1 msk malen kardemumma
* 3 dl mjölk
* 1 dl kesella
* 1 dl stevia strö
* 1 nypa salt
* 150 g rumsvarmt smör
* 1 ägg
* ca 8 dl dinkelmjöl fullkorn
* ca 3-5 dl rågsikt
 
* ca 300 g rumsvarmt smör till fyllning
* malen kardemumma och kanel till fyllning
* uppvispat ägg til pensling
 
Värm mjölken med kardemumman i kastrull till den är fingervarm (37 grader).
Smula jästen i en bunke, till sätt salt.
Häll på den fingervarma mjölken med kardemumma och rör om tills jästen löst sig.
Knäck i ägget, tillsätt det rumsvarma smöret, kesellan och stevia strö.
Rör om.
Blanda först i dinkelmjölet och sedan rågsikten.
Knåda lite smått till en fin deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
 
Sätt på ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen till en rektangel.
Smeta ut det rumsvarma smöret över hela "kakan".
Pudra på malen kardemumma och kanel.
Rulla ihop och skär ca 3 cm tjocka bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
 
 
 

3 kommentarer:

LinaTriathlet sa...

Du är så himla duktig på att baka och komma på nya idéer! Alltid så kul och läsa om dina recept och allt verkar så himla gott! :)

Riina rakt upp och ner sa...

Mums mums!

Riina rakt upp och ner sa...

Mums mums!