21 november 2012

Vanilj~Saffransbullar

 
Onsdag= myspys och kli i fingrarna..lösning?
Ja, baka!!
 
Vanilj~saffransbullar
 
* 50 gr jäst (1 pkt)
* 1½ dl strösocker
* 1 gr saffran (2 pkt)
* 1 ägg
* 3 dl mjölk
* 150 gr rumsvarmt smör
* 1 nypa salt
* vetemjöl special
 
Fyllning
* 100-150 gr rumsvarmt smör
* 1-2 dl vaniljsocker
 
Köra saffranen lite i en mortel, koka upp mjölken med saffranen till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i en bunke, tillsätt salt, strösocker, ägg, rumsvarma smöret och den fingervarma saffransmjölken och rör om till jästen smälter..
Tillsät lite vetemjöl i taget och knåda med händerna så den inte blir sönderknådad. När degen är fast och fin, låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Närdegen jäst klart, kavla ut den till en någolunda tunn och rektangulär kaka. Smeta på det rumsvarma smöret över hela kakan. Strö på vaniljsocker i valfri mängd.
Rulla ihop. Dela i ca 3-4 cm tjocka delar. Lägg på plåt. Pensla med uppvispat ägg.
Strö på hackade nötter eller pärlsocker.
Grädda i ca 10-12 min. Placera plåten i nedre delen av ugnen.
 

1 kommentar:

LinaTriathlet sa...

Åh vad sugen jag blev på saffransbullar nu, mums så gott!