13 oktober 2012

~Het & Värmade Köttfärssoppa~

Regnet piskar på föntren, löven faller till marken och himlen är i en mörkare grå nyans...huuuaaa...
Vad smakar inte bättre då än en värmande soppa och nybakt bröd!?
Vi tycker om när maten är kryddad och gärna med lite hetta. Denna soppa kan man hetta upp om man vill eller bara låta den vara lite tamare i smaken.. du väljer!! ;-)
 
Lina´s heta köttfärssoppa;
 
* 500 g nötfärs
* 1 burk krossade tomater
* 1 burk krossade tomater med vitlök och örter
* Chiliflarn
* Grovmalen svartpeppar
* Torkad oregano
* Lantbuljong från Renée Voltaire
* Eldigt örtsalt från Renée Voltaire
* 1 röd lök
* 1 röd paprika
* ca 8 dl vatten..
 
Bryn färsen men finhackad rödlök. Tillsätt lantbuljong, chiliflarn, grovmalen svartpeppar, eldigt örtsalt efter smak. Hacka paprikan och lägg i. Häll i båda burkarna krossade tomaterna. Låt koka en liten stund och i med vattnet. Krydda med oregano. Smaka av och krydda mer om du vill ha mer hetta.
Låt puttra i ca 10 min..
 
Smaklig spis! ;-)
 
 
 
 
 
 
Råg~havrebullar;
 
* 1 pkt jäst
* 4 dl fingervarmt vatten ( 37 grader )
* 1 nypa salt
* ½ dl rapsolja
* 4 dl fiberhavregryn som du häller en skvätt hett vatten över och låt svälla några minuter.
* 1 dl linfrön
* ½ dl psylliumfrön
* Rågsikt
 
Smula jästen i bunke, tillsätt det fingervaram vattnet. När jästen "smält" så tillsätt salt, rapsolja, linfrön, psylliumfrön och rör om.
Häll i dom svälda havregrynen och rör om och sedan är det bara rågsikten kvar. Under omrörning häller du i mjölet och när degen är fast med fortfarande lite kladdig låt den då jäsa under bakduk i
50 minuter.
Gör bullarna i valfri storlek och pensla dom med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 7-11 miuter, helt beroende på hur stora du gör, håll koll om du är osäker. När bullarna fått fin färg ovanpå och påundersida är som klara.
 
Lycka till! ;-)
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar