11 juni 2012

Saftiga kardemumma/vaniljbullar..

Här kommer receptet på dom underbara bullarna som är så saktiga och mummsiga och jättelätta att sno ihop! :-)
Ingredienser:

* 1 msk svarta kardemummakärnor
* 1 st ekologiskt ägg
* 3 dl mjölk
* 50 g färsk jäst
* 1.2 l vetemjöl special
* 50 g smör, rumsvarmt
* 0.5 tsk salt
* 1.5 dl strösocker

Fyllning:
* 300 g mjukt smör
* 1 burk vaniljsocker
 
* 1 ägg till pensling
* Pärlsocker

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
6. Blanda smör och vaniljsocker till en krämig fyllning. Jag körde det i matberedaren. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
7. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Och rulla sedan till en lång rulle.
8. Skär sedan upp ca 5 cm stora bitar och lägg i muffinsformar på plåt.
9. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10-14 minuter. Eftersom dom är så stora tar det lite längre tid, håll koll!!!!!!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar