I jul gjorde jag egna julklappar till våra underbara föräldrar. Det blev så uppskattat, jätteroligt!!!
Egen GI-müssli, Hjortrongrottor, 3 olika sorters skorpor!
Grundreceptet skorpor:
100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker el 1 dl rörsocker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
+
Saffran/mandel: 1 g saffran, 1½ dl hackad sötmandel
Baileys/kokos: 1 dl Baileys, 1 dl kokos. Tillsätt mer mjöl, 1-2 dl...
Choklad/hasselnöt: 100 g 70% choklad, ca 1 dl hackade hasselnötter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret (tillsätt saffran om du väljer den sorten).
Rör ner äggen i smörblandningen.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i bunken.
Häll ner dom tillbehören du väljer smaksätta skorporna med.
Forma degen till 3 längder och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk tempraturen till 125 grader.
Skär längderna i ca 1 cm tjocka och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
(Bilder på hur jag går tillväga finns som tidigare inlägg i bloggen)
Recept hjortrongrottor:
5½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ dl florsocker
300 g kallt smör
½-1 msk vatten
1½ dl hjortronsylt
Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
Häll i vattnet och arbeta ihop det till en deg. Knåda inte för mycket, den ska precis gå ihop.
Lägg degen i en platspåse och låt den vila 1 timme i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla degen till små bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck en grop med finger i varje boll och klicka i generöst med sylt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter till dom fått ljus färg.
Receptet på müsslin finns i tidigare inlägg i bloggen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar