Sådär ja, nu kommer recepten på det goda födelsedagsfikan jag bjöd på när vi hade 3-årskalas för tösen våran. :-)
Hallonrulltårta;
* 3 st ägg
* 2 dl strösocker
* 2 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 0.5 dl mjölk
* God hallonsylt
Sätt på ugnen på 250°C.
Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt sedan bakpulvret och vetemjölet. Vispa sedan i mjölken.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 4-5 minuter.
Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som
kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om
det inte vill lossna.)
Lägg ovansidan på ett bakplåtspapper som du strött med strösocker så du får rulltårtan sockrad sen när du rullat ihop den.
Bred genast på fyllningen (hallonsylten) och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna innan den skärs i bitar.
När jag gör tårta så gör jag alltid på rulltårtsbotten. Gör den som är ovan (hallonrulltårta) som botten, dock utan hallonsylt.. ;-)
Här kommer receptet på fyllningen. Jag gjorde dubble sats, blev dock över men frös ner resten på båtten som blev över.
Dumlefluff;
* 23 Dumlekolor
* 3 dl vispgrädde
Dela Dumlekolorna i mindre bitar.
Värm vispgrädden i en kastrull. (OBS! Får ej koka!)
Häll i Dumlekolorna och rör om tills dom smält.
Häll Dumlegrädden i en tätslutande burk och låt den stå kallt i minst 6 timmar (gärna över natten).
När Dumlegrädden är helt kall vispas den upp till ett härligt fluff!
Lägg ett lager tårtbotten på fat, sedan ett lager dumlefluff och sedan ett lager tårtbotten till och sedan ett tjockt lager dumlefluff som jag även hade runt om. Vispade grädde lagom hårt och spacklade över.
TIPS; Gör fluffen helt klar dagen innan så spar du tid!
Sen till min stolthetskaka!!! Butterkakan!!! Blev så inspirerad när jag satt bänkad framför "Hela Sverige Bakar" så det var inget tvivel om vad jag skulle baka för vetebröd. För denna fick jag otroligt mycket beröm...kinderna rodnar! ;-)
Butterkaka;
Vetedegen:
* 1
msk
svarta kardemummakärnor
* 1 st ägg
* 3 dl mjölk
* 50 g färsk jäst
* 1,5 dl strösocker
* 1 st ägg
* 3 dl mjölk
* 50 g färsk jäst
* 1,5 dl strösocker
* 0,5
tsk
salt
* 150 g smör, rumsvarmt
* 10-12 dl vetemjöl special
* 150 g smör, rumsvarmt
* 10-12 dl vetemjöl special
Fyllning i bullarna:
* 150 g mjukt smör
* 1,5 dl vaniljsocker
* 2 msk malen kanel
Vaniljkrämen:
* 2 äggulor
* 0,75 dl strösocker
* 1,5 dl vetemjöl
* 2 dl kokande mjölk
* 1 vaniljstång
* ½ krm vaniljpulver
Glasyr:
*1
dl
florsocker
*1 msk vatten
*1 msk vatten
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med
mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt,
mjukt tärnat smör och ägg.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta
samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel
storlek, i ca 50 minuter.
TIPS! Medans degen jäser gör du vaniljkrämen så den hinner bli klar och svalna.
Vispa gulor och socker till sockret löser sig. Vispa ner mjölet. Koka under tiden upp mjölken med vaniljstången+vaniljpulver i ( delad)
Häll till en början i den kokande mjölken droppvis
därefter i en tunn strå¨le under kraftig vispning.
Häll därefter blandningen i en kastrull och koka ca 2 min till krämen har tjocknat.
Låt svalna och ta då bort vanilj stången.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord.
Kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
Blanda smör, vaniljsocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på den kavlade plattan.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Rulla sedan ihop den till en rulle.
Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ
dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i
diameter.
Låt "kakan" jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Gör sedan ett hål i varje bulle och häll ner en klick vaniljkräm i varje.
Pensla kakan med ett uppvispat ägg.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min.
Låt kakan svalna. Lossa
försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med
florsockerglasyren som du vispat ihop så den är klumpfri.
~min fina butterkaka~ |
Så otroligt fin butterkaka!
SvaraRaderaTACK! :-)
SvaraRadera