16 juni 2012

Macaroner med hallon~choklad

Macaroner är något som är så skoj att baka, man kan variera smakerna till det oändliga om man har fantasi. Dom är faktiskt lätta och ack så gåda. Mina blir ju inte dom vackraste, det är svårt att få dom exakt. Är sugen på att inhandla en speciell "plåt" Macaronmatta som man spritsar ut dessa på för att få exakt runda i rätt storlek.


Grundrecept Macaronkakorna
4st ekologiska äggvitor0.5dl strösocker150g skållad och malen sötmandel4dl florsocker



Grundrecept smörkräm
100g mjukt smör1.5dl florsocker1tsk vaniljsocker1st ekologisk äggulaNågra droppar valfri hushållsfärg/karamellfärg



Hallonmacarons 
100 g mjukt smör1.5dl florsocker1tsk vaniljsocker1st ekologisk äggula 
röd hushållsfärg/karamellfärg2msk hallonsylt

Choklad/nutella smörkräm
100 g mjukt smör1.5dl florsocker1tsk vaniljsocker1st ekologisk äggula2tsk kakao2msk nutella1msk kakao


Så här gör du:

Macaronkakaorna
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Smörkräm
1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan.
2. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens. Se uppgift 5 och 6.
3. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
4. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
5. Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.
6. Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten 2 tsk kakao.
Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.


                           


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar