6 juni 2012

Linas Pavlovatårta med choklad & lime

Här kommer receptet på Linas Pavlovatårta. Jag gjorde marängbotten på brunt rörsocker som har en smak av karamell.. Sedan gjorde jag en enkel chokladmousse på mjölkchoklad. I vispgrädden hade jag skal från en lime. Blev mycket gott och populärt! :-)
Nu när jag sitter och skriver detta var jag bara tvungen att koka en stor kopp kaffe och ta en bit tårta till det..hehehe!

Linas Pavlovatårta


marängbotten:
* 7 äggvitor
* 5 dl brunt rörsocker
* ½ pressad citron
* 2 msk kakao

Sätt på ugnen på 130 grader.
Häll dessa ingredienser i rostfri bunke över vattenbad. Rör om till sockerkristallerna smällt och marängsmeten är ca 65 grader.
Tag sedan av bunken från vattenbadet och vispa hårt med elvisp till marängsmeten är sval och marängsmeten fast, tillsätt sedan kakao.
Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut smeten till en rund tårtbotten.
Grädda i ugnen i ca 55-65 minuter. Marängen skall vara kladdig i mitten.
Medans denna är i ugnen gör då chokladmoussen och vispa grädden.


chokladmousse:
* 100 g mjölkchoklad
* 2 dl vispgrädde
* 2 äggulor

Vispa grädden hårt. Smält chokladen i plastbunke i micron. Tag 30 sek i omgångar, det går fort att smälta. När chokladen är smält så häll i äggulorna och vispa fort. Vänd sedan den vispade grädden i choklad/äggblandningen och rör till den är en fin smet. Låt stå i kylen minst 1½ timme.


vipsgrädde med lime:
* 3 dl grädde
* river skal från en lime

Vispa grädden och vänd ner det rivna limeskalet.


När marängen har svalnat och är kall, lägg på all chokladmousse jämt fördelat. Över detta läggs grädden med lime. Dekorera med bär av olika slag som tex, hallon, jordgubbar, körsbär eller vad ni har hemma.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar