18 juni 2012

Frukostbullar med valnötter & blåbär

Fick ett sug efter att baka hälsobullar.
Hade valnötter hemma så det fick bli dinkelbullar med valnötter och blåbär!
Dessa bullarna är rikigt bra för magen, så är man inte van att äta grovt med frön som linfrö och psyllium så rekomenderar jag att ni inte äter dessa för första gången om ni ska på ett viktigt möte. ;-) hehe!!!

Frukostbullar med valnötter & blåbär

* 1 pkt färsk jäst
* 3 dl fingervarmt vatten (37 grader)
* ½ dl rapsolja
* 2 dl hackade valnötter i önskad storlek
* ½ dl krossat linfrö
* ½ dl psylliumfrön
* 1 nypa salt
* 2 dl blåbär
* Siktat dinkelmjöl
* 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Häll på det fingervarma vattnet och rör om så jästen "smälter" bort..
häll i salt, rapsolja och rör om. Tillsätt valnötter, linfrö, psylliumfrön och rörö om. Tillsätt lite mjöl i taget...
häll sedan i blåbären och sedan mer mjöl och rör om...mer mjöl och degen skall vara kladdig. Överarbeta den INTE, då blir det torrt!!!!!
Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Slarva ihop bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ca 10-12 minuter tills bullarna fått en fin skorpa (eftersom det är blåbär i, så är det svårt o se den gyllenbruna färgen då dom är blå... ).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar