4 april 2012

*Mamma Brittas grovbullar med nässlor*

Min mamma bakar sååååå goda grovbullar så det är galet! ;-)
Hennes hälsobullar innehåller torkade nässlor som är proppade med nyttigheter.
Jag plockar dom på sommaren och lägger som på plåt i ca 50 grader några timmar tills som torkat, smullar sönder bladen till "nässelpulver" och lägger i burk.

Brittas Nässlebullar:

* 2 pkt jäst
* 1 liter ljummet vatten 37 grader
* 1 dl rapsolja
* 2 dl rågkross, som du först kokar till en gröt med vatten i ca 15 minuter
* 1 dl havrekli
* 1 dl linfrö
* 1 dl solrosfrön
* ½ dl sirap
* Nypa salt
* Rågsikt
* 1 dl nässelpulver
* Ägg och mjölk till pensling


Smula jästen i en bunke, häll på det fingervarma vattnet, rör om så jästen smälter.
Häll i olja, linfrön, solrosfrön, salt, sirap, havrekli, nässelpulver och den kokade rågkrossen. Blanda ihop detta.
Häll sedan i rågsikten och här finns inget mått på hur mycket utav häll i ett par dl i taget och degen skall bli kladdig, får ej ÖVERARBETAS!! Då blir bullarna torra.
Låt degen jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
Sätt på ugnen på ca 225 grader.
Baka sedan ut bullarna. Låt jäsa ytterligare 20 min på plåten under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg blandat med en skvätt mjölk.
Grädda i ca 225 grader i ca 10-14 min helt beroende på ugn, så håll koll. Du känner din ugn bäst.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar