16 februari 2012

Kardemummasnurror!!

Här kommer receptet på dom underbara bullarna som är så saktiga och mummsiga och jättelätta att sno ihop! :-)
Ingredienser:
1 msk svarta kardemummakärnor
1 st ekologiskt ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.2 l vetemjöl special
50 g smör, rumsvarmt
0.5 tsk salt
1.5 dl strösocker
Fyllning:

100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl strösocker

Ljus sirap+ en skvätt vatten till pensling.




1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
6. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
7. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
8. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
9. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
10. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
12. Direkt efter du tagit ut plåten ur ugnen. Pensla bullarna med sirapen utspädd med vatten och str över strösocker. Jag prukar ta en tesil och fylla med strösocker och sen "skaka" över bullarna.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar