28 februari 2012

*Dagens Frukost*

Dagen frukost blev havregrynsgröt med psylliumfrön och Reneé Voltaire Bovete Crunch Hallon. Sååååå gott var det!!! Krispigt, gott & meganyttigt! :-)
Knäckemacka Fäbodknäcke från Leksandsbröd med philadelphiaost och rostbiff med härligt röda paprikabitar. Kaffe och stort glas vatten.



26 februari 2012

* MÅL *


Nu är Tjejvasan avklarat för detta året. Vi kämpade på allt vad vi orkade i solen. Vi var mycket duktiga jag och min vän tycker jag, vi orkade, kämpade och kom i mål!
Dock var spåren inte det bästa. Eftersom det är snöbrist och varmgrader emellanåt så var det isigt och halt och konstsnön som låg på blev som socker. Men alla tjejer kämpade på allt vad de orkade och stämningen i spåret var glatt!
Jag slutade på 3:26, mycket nöjd med denna tid. Har inte stått på längdskidor på 8 år och hade inte ens provat skidorna innan!!!!
Men det kändes som jag åkt dagen innan, lite som att cykla.
Det var klurigt det där med vallan, men killen i skiduthyrningen fixade allt vad han kunde och det gick, jag hade bra fäste och bra glid fram tills dom sista 2 backarna innan mål, då var det bara att ta sig fram av ren ilska och jävlar anama...hahahaha!! :-)
Är redan sugen på att kämpa nästa år igen.
Vad det någon mer som körde något lopp under vasaloppsveckan?



25 februari 2012

*Nu startar vi Tjejvasan 2012*

Nu är det dax, jag startar kl 12:00 och min kompanjon 12:15. ;-)
Önska oss lycka till, kan behövas...hahahaha!
Vi meddelar sen hur det gick!



24 februari 2012

Längtar till det naturliga ;-)

Nu längtar jag efter att få testa dom fina råvarorna från Reneé Voltaire.
Få bli efter helgen när vi kommer hem från "skidresan".....*fnizzz*..

Längtar att testa Mandelsmöret på knäcke och Bovete Crunch Hallon på gröten. Ska även bli spännande att prova Raw Cacao Nibs som man kan ha i smoothies, på glass eller om man vill smaska till yoghurten.
Även Eldigt Örtsalt beställade jag, då jag vet att vanligt örtsalt innehåller galet mycket skit som jästextrakt som inte alls är hälsosamt.
Läs mer om produkterna på: http://www.reneevoltaire.se/



Kram/
          Lina

23 februari 2012

Kvällsmys & Sveriges Mästerkock

Onsdagskvällens mysfika blev en kardemummabulle & kanelte med mjölk! Mumms!!
Mina två favoriter Urban och Sigrid är fortfarande kvar!!!
Vilka är era favoriter?

21 februari 2012

Lina´s kladdiga specialare

Denna underbara browniekaka blir bäst om den den får vila direkt efter gräddning i kylen över natten. Då blir den perfekt kladdig och kompakt som jag vill att en goda chokladkaka ska vara.

Lina´s brownie:

* 4 ägg
* 6 dl strösocker
* 10 strukna msk kakao av hög kvalitet
* 3 dl vetemjöl
* 1 krm salt
* 2 tsk vaniljsocker
* 225 gr smör

Sätt ugnen på 175 grader i varmluft.
Smält smöret i kastrull på spisen.
Vispa ägg och strösocker, vaniljsocker poröst och vitt.
Tillsätt salt, kakao och mjöl.
Häll sedan i det smälta smöret och vispa ihop allt till en fin smet.
Smöra en springform och häll i smeten.
Grädda i ca 23 minuter i 175 grader.
Ta ut ur ugnen och låt svalna som hastigt och sätt aluminiefolié på formen och i i kylen över natten.
Servera med vispgrädde och färska bär. :-)


Lycka till!
      


Tobbe´s goda lasange

Min Tobbe gör den godaste lasangen. Idag blev det en hel braspanna. Så en riktig kolhydrat laddning inför helgens utmaning. :-)
Här kommer receptet:

Tobbe´s goda lasange:

* 2 kg nötfärs
* 2 gula lökar
* 1 burk krossade tomater
* 1 buljongtärning ( vi använder Knorrs "Fond Du Chef" mkt godare)
* 2 vitlöksklyftor
* Ca 4 msk tomatpuré
* Salt & peppar efter smak
* Torkad oregano efter smak
* 2 paket lasangeplattor
* 2-3 dl riven ost

Ostsåsen:
* 14 dl mjölk
* 8 msk vetemjöl
* ca 5 dl riven ost
* 1 nypa salt
* Smör

Sätt ugnen på ca 225 grader.
Bryn färsen och häll ner finhackade löken. Tillsätt salt, peppar, oregano, pressad vitlök. Rör om, häll sedan i tomatpuré, krossade tomat och buljongen. Låt stå och puttra under lock så smakerna får berarbetas.
Gör ostsåsen, häll smör i kastrullen, tillsätt mjölet och vispa i lite av mjölken, vispa sedan ner resten av mjölken så den inte bränns och att alla klumpar försvinner. Vispa och låt den koka på svag värme en stund. Tillsätt saltet och sedan osten och vispa så osten smält och det blir en len smet.

Smörj braspannan och börja med lasageplattorna, varva sedan lagren. Plattor, köttfärssås, plattor, ostsås, plattor, köttfärssås, ostsås och plattor och avsluta med ostsås och den rivna osten.
In i ungen i ca 25-30 minuter i ca 225 grader.








*Snart är det dax*

Nu är det inte många dagar kvar till jag och min vän sätter ner fötterna i pjäxorna och stakar dom 3 milen....tjejvasan närmar sig med stora steg! :-)
Nu gäller det att ladda med bra mat och mycket vila och lagom motion!!
Någon mer som ska åka tjejvasan i år?

Världsgoda hälsopannkakor!!!

Världens godaste och nyttigaste pannkakor. Detta recept kommer från Elin som är så duktig på mat. Jag har dock ökat på med havregrynen. Dessa är helt gudomliga och jag kan bli så galet sugen på dessa. :-)

Världsgoda hälsopannkakor:

2 dl fiberberikade havregryn
1 ägg
3 äggvitor
1 dl lättfil eller 1 dl lättyoghurt
200 g keso

Mixa alla ingredienser i matberedare så smeten blir smidig och fin utan klumpar.
Grädda i stekpanna (bäst tycker jag är gjutgjärnspanna) i mycket smör.
Ta max 1 dl smet och häll i pannan OBS! pannkakorna skall bli små, så låt den vara max ca 1 dm i diameter i storlek för att dom ska kuna vändas. Jag brukar grädda ca 3 st samtidigt i pannan.
Servera med tex keso och bär eller vispad grädde med bär. Igår hade jag keso, babybellostar och osötad jordgubbssylt till.


Lycka till!
/ Lina





20 februari 2012

*Naturligt*


Idag har jag beställt lite hälsomat som ska smaka gott och bara innehålla naturliga råvaror och inga som helst konstigheter. :-)
men jag beställde här ifrån: http://www.svenskhalsokost.se



17 februari 2012

*DaGeNs*

Idag ville jag att dagens lunch skulle gå rasande snabbt och göra. Utan matsällskap är det inte världsskoj att laga avancerat alltid till sig själv...
Det blev nörfärs som helt enkelt bara tog en näve ca och plattade ut, pepprade och saltade, stekte upp och kryddade med torkad oregano.
Till detta blev det salladsbädd på paprika, tomat, gurka. Och sedan en avokado, mozzarella ost, keso och chilibea.
Blev riktigt gott kan jag lova! :-)


16 februari 2012

Kardemummasnurror!!

Här kommer receptet på dom underbara bullarna som är så saktiga och mummsiga och jättelätta att sno ihop! :-)
Ingredienser:
1 msk svarta kardemummakärnor
1 st ekologiskt ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.2 l vetemjöl special
50 g smör, rumsvarmt
0.5 tsk salt
1.5 dl strösocker
Fyllning:

100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl strösocker

Ljus sirap+ en skvätt vatten till pensling.




1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
6. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
7. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
8. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
9. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
10. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
12. Direkt efter du tagit ut plåten ur ugnen. Pensla bullarna med sirapen utspädd med vatten och str över strösocker. Jag prukar ta en tesil och fylla med strösocker och sen "skaka" över bullarna.









15 februari 2012

Onsdagsmys utan bakning...

Onsdagar för mig är heliga! Mästerkockarna på tv4 o mys i soffan. Jag brukar baka något smaskigt denna kväll men inte idag. Fick bli äggmackor och havregrynsgröt med jordgubbssylt istället.
Jag bakade vaniljsnurror i söndags till eftermiddags kaffet o mumms va gott det blev!! :-)
Recept kommer!!!

14 februari 2012

Vitlökskyckling & kanelte

Kvällsmaten igår blev knäckemackor med vitlöksstekt kycklingfilé och grönsaker.
Till det drack jag mitt favoritte med kanel.
Så gott!!!!

5 februari 2012

*Laxfilé med rödbetor, spenat & vitlök*

Ikväll lagade jag en supergod lax som blir morgondagsens mummsiga matlåda.
Laxfilé på spenatbädd och paprika bitar med örtkryddor, på det en klick creme fraiche.
Skivade färska rödbetor med vitlöksklyftor i mindre bitar och en skvätt rapsolja över det hela.
In i ugnen i ca 20-25 minuter i ca 200 grader.
Jag kommer äta denna rätt med keso!




2 februari 2012

Saftig sockerkaka med glass & hallon..

En efterrätt som är så god och enkel att göra är en helt vanlig sockerkaka med mycket smör i så den blir saftig som du serverar med vaniljglass och varma hallon.

Sockerkaka:

*3 ägg
*2½ dl strösocker
*1 tsk vaniljsocker
*100 g smör (alltså riktigt smör, inte margarin)
*1 dl mjölk
*3½ dl vetemjöl
*2 tsk bakpulver
*1 nypa salt

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa ägg strösocker, vaniljsocker riktigt pösigt.
Smält smöret och häll ner mjölken och rör ner i äggsmeten.
Blanda mjöl, salt och bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll smeten i en smörad och bröad form och grädda i mitten utav ugnen i ca 25-30 min.
Låt svalna så den är lättare och lossna och servera med glass och varma hallon.

Tillbaka på "banan" igen :-)

Nu är jag tillbaka!!!
Min kära dator är fixad så nu känns det bra. :-)
Recept på G!!!!!