3 januari 2012

Mina goda äppelsnurror med citronglaze

Mina absoluta favorit bullar helt klart! kom-på receptet när jag var sugen på vetebullar och äpplen...hmmmmmmm...då blev det dessa:
Grundrecept vetedeg:
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör (osaltat)
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
Värm mjölken tills den är fingervarm, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter
.
Fyllning:
Vaniljsocker
4 skalade och rivna äpplen
ca 200 g riven mandelmassa
ca 200 g mjukt osaltat smör
Kanel
När degen jäst till dubbel storlek dela den till 2 degar. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred på mjukt smör över hela. Häll på rikligt med vanilsocker och kanel över hela. Häll på riven mandelmassa också det på hela och sedan rivna äpplen på halva!!
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skär ca 4 cm breda remsor. Skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så det ser ut som ett par byxor). Vrid/snurra varje "byxben" åt olika håll och knyt ihop till en knut, ändarna skall hamna under knuten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under bakduk till ca dubbel storlek i ca 30-40 min. Pensla sedan bullarna med uppvipsat ägg och grädda i ca 10-12 min...alla ugnarna är olika så håll lite koll.
När bullarna är klara och svalnat så spritsa på denna goda citronglaze.
Citronglaze:
100 g philadelphiaost
3 msk ljus sirap
½ dl florsocker
saft från en citron

Blanda ihop med elvisp. Skulle den bli för hård, tillsätt mer citronsaft, För lös, tillsätt mer florsocker och sirap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar